původní česká publikace

Objednat
v našem eshopu

Zpět

 

OCHUCENÉ KRUTONY

 

Kruton je restovaný kousek bílého pečiva a je velmi oblíbeným doplňkem salátů.
Slovo kruton je odvozeno od francouzského slova "croûton", znamenající "kůrka" (nebo krusta). Restováním pečiva vlastně uděláte z celého kousku kůrku.
Není pravidlem, že mají krutony pouze tvar kostičky, nýbrž mohou mít jakýkoliv tvar. Krutony se připravují z bílého pečiva a ochutit je můžete prakticky čímkoliv.
Přidáním krutonů můžete chuť celkového salátu ještě zvýraznit.

 

 

 

Bylinkové krutony

1/2 bílé veky, 1/2 lžičky sušeného oregana, 1 lžička provensálských bylinek,
1 lžička sušené petrželky, 1/2 lžičky mleté sladké papriky, 1/4 hrníčku rozpuštěného másla, sůl, pepř

Veku nakrájíme na kostičky. Vložíme do mísy, promícháme s oreganem, provensálskými bylinkami, petrželkou a paprikou, osolíme, opepříme a zlehka vmícháme rozpuštěné máslo. Ochucené pečivo dáme na plech s pečicím papírem
a v troubě rozehřáté na 170 °C zapékáme asi 7 minut.

 

Česnekové krutony

3 bílé rohlíky, 2–3 utřené stroužky česneku, 4 lžíce olivového oleje, sůl, pepř

Rohlíky nakrájíme na tenčí kolečka, která rozložíme na pečicí papír do pekáčku.
Na pánvi rozehřejeme olej a česnek na něm asi minutu restujeme. Pak jej i s olejem mašlovačkou
rozetřeme na rohlíková kolečka, osolíme, opepříme a v troubě dozlatova upečeme.

 

Parmezánové krutony

1/2 velké bílé bagety, 1–2 lžíce strouhaného parmezánu, 4 lžíce olivového oleje
nebo rozpuštěného másla, sůl, pepř

Bílé pečivo nakrájíme na kostičky a dáme do mísy. Hustě je posypeme strouhaným parmezánem, osolíme, opepříme, zakápneme olivovým olejem a dobře promícháme. Krutony dáme na pečicí papír na plech a asi 10 minut zapékáme v troubě vyhřáté
na 150 °C.

 

 

Recepty z knihy: SALÁTY - 405 nových vyzkoušených a chutných receptů (objednat v e-shopu)Alena Winnerová
© Produkční studio FYNBOS, Nakladatelství DONA s.r.o., 2014

TOPlist