původní česká publikace

Objednat
v našem eshopu

Zpět

 

Bylinky vhodné na saláty

 

Každému salátu sluší nasekané bylinky. Mají dekorační charakter, ale co více, tyto tajuplné rostlinky mají rovněž antioxidační účinky, prospěšný obsah živin a dodají salátům aroma. Pokud servírujete salát s bylinkami, nasekejte je a posypte povrch salátu, aby je bylo možné s pokrmem zkonzumovat.

 

 

 

Na saláty jsou vhodné tyto byliny:

Máta peprná – ovocné saláty, ale zkuste touto bylinkou dochutit i okurkový salát.
Oragano  – saláty obsahující rajčata, houbové a těstovinové saláty.
Šalvěj - ovocné saláty
Rozmarýn – masovo-zeleninové saláty.
Tymián – saláty obsahující rajčata, papriky a salátovou okurku.
Kopr – výborný k dochucení zeleninových a bramborových salátů.
Majoránka – zeleninové, bramborové saláty a těstovinové saláty.
Saturejka  – saláty, obsahující rajčata, papriky a salátové okurky, luštěninové saláty.
Bazalka – saláty, obsahující rajčata, sýrové, houbové a luštěninové saláty.
Meduňka – ovocné saláty.
Petrželka – zeleninové, bramborové, luštěninové a masové saláty.
Pažitka – zeleninové, bramborové, vajíčkové a masové saláty.
Libeček – zeleninové, bramborové, vajíčkové a masové saláty.
Koriandr – míchané zeleninové saláty.
Estragon  - saláty obsahující rajčata, papriky a salátové okurky, rybí saláty.

Do zeleninových salátů můžete například místo rukoly použít listy pampelišky, které očišťují játra i ledviny a obsahují vitamíny A, B, C a betakaroten. Listy mají nahořklou chuť, proto je do salátu používáme jen jako doplnění aroma. 

 


Text © Produkční studio FYNBOS, Nakladatelství DONA s.r.o., 2014

TOPlist